Obniżona stawka VAT w lokalach gastronomicznych – 5% czy 8%?

Obniżona stawka VAT w lokalach gastronomicznych – 5% czy 8%?

Określenie właściwego PKWiU jest podstawą do ustalenia prawidłowych skutków podatkowych na gruncie VAT w lokalach gastronomicznych. Czytaj dalej.

Obliczenie właściwej stawki VAT często budzi wiele wątpliwości wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Jeżeli w ramach danej transakcji świadczymy usługę gastronomiczną to musimy odnieść się do PKWiU 56 „Usługi związane z wyżywieniem”. Natomiast jeśli dokonujemy dostawy gotowych dań na rzecz naszego klienta to mamy PKWiU 10.85.1 „Gotowe posiłki i dania”. Mogłoby się wydawać, że jedno wynika z drugiego i nie ma jasno określonej różnicy pomiędzy jednym PKWiU a drugim, jednakże właściwa kwalifikacja jest bardzo kluczowa dla ustalenia właściwej stawki VAT w lokalach gastronomicznych. W przypadku PKWiU 56 wynosi 8%, natomiast PKWiU 10.85.1 tylko 5%.

 

5% stawka VAT w lokalach gastronomicznych – nowe orzeczenie NSA

Naczelny Sąd Administracyjny w orzeczeniu z dnia 5 kwietnia 2018 odnosi się do sytuacji, w której świadczymy usługę sprzedaży posiłku gotowego. Zgodnie ze zdaniem organu podatkowego znów kluczowa jest kwalifikacja statystyczna PKWiU. Według NSA jeśli danie gotowe przeznaczone jest do bezpośredniej konsumpcji w lokalu świadczymy usługi związane z wyżywieniem, w związku z czym nie możemy odnieść się do PKWiU 10.85.1 i zastosować 5% VAT. Natomiast taka sytuacja dotyczy wyłącznie posiłków serwowanych i spożywanych wewnątrz lokalu podatnika, ale już posiłków zakupionych „na wynos” nie musi dotyczyć.

 

PKWiU 56 – katalog usług:

  • usługi restauracji i pozostałych lokali gastronomicznych
  • usługi kateringowe – przygotowywanie żywności dla odbiorców zewnętrznych
  • pozostałe usługi gastronomiczne
  • usługi przygotowywania i podawania napojów ciepłych i zimnych

 

PKWiU 10.85.1 – klasyfikacja wyrobów

  • gotowe posiłki lub dania składające się z minimum dwóch składników na bazie mięsa, ryb, warzyw lub wyrobów mącznych
  • posiłki lub dania pakowane próżniowo, mrożone lub w puszkach
  • posiłki lub dania pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż

Leave a Reply

Your email address will not be published.